Klintemo.nu Skolarbeten
Innehåll

 
Senaste Nytt
Presentation
Skolarbeten
  Mellanstadiet
  Högstadiet
  Gymnasiet
Gästbok
Om webbplatsen

Reklam

 
 
USA
Sven Etzler, Mikael Klintemo och Jesper Lagerbäck
Klass 6B Solhemsskolan
1995

USA är en förkortning av United States of America. Det betyder Amerikas Förenta Stater.

 

Inledning

USA består av 50 delstater. Alaska tillhör också USA. Alaska som köptes 1867 från f.d. Sovjetunionen är landets största delstat. Ön Hawaii tillhör också landet. Kalifornien är landets folkrikaste stat med miljonstäderna San Francisco och Los Angeles.

 

Klimat

På västkusten är klimatet maritimt och rikt på nederbörd. Florida och Hawaii har ett tropiskt klimat, men större delen av USA har ett tempererat klimat. Landets medeltemperatur i januari varierar från 20oC i sydligaste Florida till -15oC i norra delarna av Nord-Dakota.

 

Washington D.C

Washington D.C är USA:s huvudstad. D.C står för District of Columbia. Det bor 3,6 miljoner människor i storstadsområdet. Staden grundades 1790 av George Washington. Samma år blev den huvudstad. Washington D.C är ett av USA:s kulturella centra, med 6 universitet och landets ledande muséer och bibliotek. Det finns fem flygplatser som har anknytning till staden. I Washington ligger presidentpalatset Vita huset, som byggdes 1792-1799.

 

San Francisco

San Francisco ligger i mellersta Kalifornien. I storstadsområdet bor det 5,8 miljoner människor. Befolkningen i San Francisco ökade från 1846-1900 från 1000 invånare till 350 000 invånare. Den stora ökningen berodde på den stora guldrushen i Kalifornien. Staden är mycket känd för sina spårvagnar.

 

New York

New York är USA:s största stad med 18,1 miljoner invånare i storstadsområdet. Staden är också USA:s industriella och kommersiella centrum. New York är uppdelat i fem delar Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens och Island. Den har USA:s främsta emigrationshamn. I staden finns en jättelik staty som kallas Frihetsgudinnan. Den skänktes av Frankrike till USA 1886. Det finns många stora skyskrapor i New York till exempel Empire State Building, som är 448,6 meter hög. Den har varit världens högsta byggnad. En annan stor byggnad är FN-högkvarteret. I södra delen av staden ligger John F. Kennedy International Airport.

 

Los Angeles

Los Angeles har 11,5 miljoner invånare. Staden är Kaliforniens största inkomstkälla. Los Angeles grundades år 1781. Den erövrades av Mexico 1846. Hollywood och Beverly Hills är två av Los Angeles förorter. Hollywood har varit centrum för amerikansk filmindustri sedan början av 1910-talet. Staden är en välbesökt turistort.

Beverly Hills är en lyxig villa-förort med 30 000 invånare. Det bor många kända Hollywood-skådespelare i förorten. Det finns även ett TV-program som heter Beverly Hills.

 

Chicago

Chicago betraktas som USA:s ledande transportknut. Chicagos internationella flygplats O´Hare är världens mest trafikerade flygplats. Varje dag anländer och avreser 135 000 passagerare i genomsnitt.

 
Atalanta

Det bor 7,2 miljoner människor i Atalantas storstadsområde. Ungefär 400 av USA:s 500 största industriföretag har verksamhet här. Atalanta är också ett stort utvecklingscentrum med många universitet och högskolor. Från början var staden ett järnvägscentrum. Under amerikanska inbördeskriget var staden huvudort för sydstaternas försörjning. 1996 ska Atalanta vara värdland för sommar OS.

 

Detroit

Detroit är en industristad med 4,4 miljoner invånare. Två tredje delar av befolkningen är färgade. Staden kallas "The motor city". Detroit har fått det namnet därför att den har världens största koncentration av bilprodukter. Av USA:s alla fordon är ¼ tillverkade i Detroit. 190 000 personer var i början av 1980-talet sysselsatta inom bilbranchen. 1701 grundades Detroit som ett franskt fort av Antoine de La Mothe Cadillac. Staden tillföll USA 1796. 1805 ödelade en brand Detroit.

 

Boston

Boston som grundades 1630 har 4 miljoner invånare. Staden är en viktig hamnstad. Boston har landets mest trafikerade hamnar och en stor flygplats. Det gör staden till nordöstra USA:s främsta kommunikationscenter. Boston har den största investeringen inom sjukvården i hela världen.

 

Dallas

Dallas ligger i nordöstra Texas. Staden har 3 miljoner invånare. Befolkningen ökade snabbt i samband med att olja började utvinnas i östra Texas. Den 21:a november 1963 mördades John F Kennedy under ett besök i Dallas. Världens längsta TV-serie heter "Dallas".

 

Pittsburgh

Pittsburgh har 2,2 miljoner invånare. Redan på 1800-talet var Pittsburgh en stor industristad. Den största produkten var stål. Stålet är fortfarande betydelsefullt för Pittsburgh men det senaste decennierna har det minskat i betydelse. År 1760 grundades Pittsburgh som ett fort av William Pitt.

 

New Orleans

Staden har 1,3 miljoner invånare. New Orleans hamn är efter New Yorks USA:s största. Hamnen är basen för stadens ekonomi. Runt staden finns det stora naturtillgångar t.ex. olja, naturgas, salt och svavel. Förutom hamnen är turismen New Orleans största inkomstkälla. New Orleans grundades av fransmännen år 1718. Staden blev spansk 1762, fransk igen 1800 och år 1803 blev den amerikansk.

 

Seattle

Seattle har 1,7 miljoner invånare. Det är en hamn- och industristad med en stor fiskeflotta.

 

Mindre städer

San Diego är en hamnstad med 2,1 miljoner invånare. Staden har en betydande fiskehamn. Milwaukee, som är en betydande hamnstad, har 1,4 miljoner invånare. Milwaukee kallas "ölhuvudstaden", eftersom det finns många bryggerier i staden. Minneapolis är sammanvuxen med staden Saint Paul. Städerna har tillsammans 2,1 invånare. En fjärdedel av stadens befolkning har svensk härkomst.

 

Befolkning

Befolkningen har ökat snabbt under de två senaste århundraderna, men nu är befolknings ökningen bara 0,9%. Immigrationen till USA har varit väldigt stor. Mellan 1820 och 1975 kom det 47 miljoner immigranter till landet. Av dem var 35 miljoner europeér varav 1 miljon svenskar. USA domineras av vita. De vita utgör hela 83% av landets befolkning. Det finns 12% svarta och mulatter. I många städer och tätorter finns det byar och statsdelar som är kopior på immigranternas hemland. Några exempel är China Town, Danmark och Stockholm. I dessa områden följer man landets tradition och högtider. USA:s befolkning är 5% av världsbefolkningen.

 

Språk

USA:s officiella språk är engelska. Men det finns även små grupper som har ett annat modersmål. Amerikanska är väldigt likt engelska men amerikanerna talar lite sluddrigare.

 

Religion

I USA har det varit religionsfrihet sedan 1791. Trettiofem procent av befolkningen är protestanter, 24% är anhängare till den romersk- katolska kyrkan, 2% tillhör den ortodoxa kyrkan och den judiska gruppen utgör 3% av befolkningen.

 

Undervisningen

De flesta skolor är tolvåriga, kostnadsfria och statliga, men det finns också många privatskolor i landet. För att minska rasdiskrimineringen sänder man svarta barn till vita skolor och tvärt om. Många vita reagerar mot detta och sänder sina barn till privata skolor. Fyra procent av invånarna är analfabeter.

 

Industri och jordbruk

USA är världens främsta industri land. USA har gott om naturtillgångar. De största naturtillgångarna är stora skogar, järnmalm, naturgas, olja, kol och mycket bördig jord. En tredjedel av landet är täckt med skog. USA har mest skog i världen näst efter Brasilien och f.d. Sovjetunionen. I USA finns det fyndigheter i kol, koppar, zink, bly, guld, silver, bauxit, svavel och salt. Man tillverkar alla sorters produkter i landet. Industrin svarar för 1/5 av sysselsättningen och bruttonationalprodukten (BNP). De största företagen är General Motors, Ford Motor, Chrysler, Texaco, Microsoft och IBM. USA svarar för 30% av industriproduktionen i världen.

 

Ekonomi

USA är världens ledande ekonomiska land. Den ledande betydelsen har minskat lite men USA svarar fortfarande för 1/3 till 2/3 av världsproduktionen. De ledande industrierna är främst telekommunikation, transportmedel, elektriska och elektroniska produkter.

 

Mississippi

Mississippi är en av världens största floder. Nästan hälften av USA:s yta bevattnas av den.

 

Sport

USA har världens bästa basket-, hockey-, baseball- och amerikansk fotbolls-liga. Marknadsföringen av dessa ligor är enorm. Man säljer alla möjliga saker med lagens märkan på i alla delar av världen.

 

Historia

USA:s urinvånare är indianer. Indianerna hade invandrat från Asien någon gång under den senaste istiden. Då kunde man gå från Asien till Nordamerika, där nu Berings sund ligger. På 1500-talet började spanjorer och fransmän kolonisera USA. Detroit, St Louis och New Orleans grundades när kolonialmakten kom. Den största invandringsgruppen utgjordes av engelsmännen som hade 13 kolonier, de så kallade New Englandsstaterna. George Washington var USA:s första president. Han kunde som överbefälhavare för de amerikanska trupperna säkra segern mot engelsmännen. Abraham Lincoln är jämte George Washington den mest beundrade presidenten i landet. Lincoln mördades i sin loge på Ford Theatre i Washington den 14 april år 1865. Lincoln var USA:s 16:e president. Han var mot slaveriet, och när han blev president för landet bröt slavstaterna i söder sig ut från unionen och det utlöste inbördeskriget. Inbördeskriget varade mellan 1861 och 1865. Det var nordstaterna som besegrade sydstaterna och slaveriet avskaffades.

 

Areal: 9 372 614 km2
Folkmängd: 245,8 miljoner inv.
Statsskick: republik
Huvudstad: Washington D.C.
Officiellt språk: engelska
Religion: 35% protestanter, 24% romersk katolska och 3% judar
Valuta: 1 USA-dollar=100 cent

 

Copyright © 1995-1999 Mikael Klintemo - webmaster@klintemo.nu
Läs Viktig information innan du använder arbetet som informationskälla!