Klintemo.nu Skolarbeten
Innehåll

 
Senaste Nytt
Presentation
Skolarbeten
  Mellanstadiet
  Högstadiet
  Gymnasiet
Gästbok
Om webbplatsen

Reklam

 
 
Costa Rica

Costa Rica har ett milt klimat med en medeltemperatur på 25oC-28oC i låglandet. Femtio procent av ytan är täckt av skog (mest regnskog). Chirripo heter landets högsta berg. Det ligger 3920 m.ö.h.

År 1502 upptäckte Columbus Costa Rica, då blev landet en spansk koloni. 1821 blev Costa Rica en mexikansk koloni. Landet var med i den Central Amerikanska Federationen från 1823-1839. 1839 blev landet självständigt.

San José har varit huvudstad i Costa Ricas sedan 1823, staden grundades 1739. San José ligger 1170 m.ö.h. I staden odlas bl.a. kaffe och tobak. San José är en industristad med bl.a. livsmedel-, möbler- och textilindustrier. Det produceras även kemiska och elektroniska produkter i staden. Cartago hette landets förra huvudstad.

Kaffe är den viktigaste exportvaran, men det odlas också kakao, banaer, avsalugrödor, bönor, potatis, sockerrör, majs, grönsaker och rotfrukter. Trettio procent av landet befolknig är sysselsatta inom jordbruket. Man bryter bl.a. svavel, guld, kalksten och bauxit, som man gör aluminium av. Det finns även olja och vattenkraft i Costa Rica.

Medellivslängden i Costa Rica är 74 år, och folkökningen ligger på 2,5%. Två tredjedelar av befolkningen bor i centrala höglandet där San José ligger.

Undervisningen är obligatorisk från 7-14 år. Det största universitetet ligger i San José. Landet har Central Amerikas lägsta antal analfabeter.

I träden lever det bl.a. vrålapor, kapucinapor, sengångare och opossum-arter. Vitsvanshjortar, näsbjörnar och jaguarer lever det på marken.

 

Copyright © 1995-1999 Mikael Klintemo - webmaster@klintemo.nu
Läs Viktig information innan du använder arbetet som informationskälla!