Klintemo.nu Skolarbeten
Innehåll

 
Senaste Nytt
Presentation
Skolarbeten
  Mellanstadiet
  Högstadiet
  Gymnasiet
Gästbok
Om webbplatsen

Reklam

 
 
Chile

Chile är från norr till söder 430 mil långt. I landet ligger världens näst längsta bergskedja., den är 750 mil lång och heter Anderna. På 1300-talet låg det i landet ett stort indian rike i Anderna. Det kallades Inka-riket. Men när européerna kom till landet förstördes riket. I norra delen av Chile ligger Atacama öknen. Vid västra kusten ligger det stora fiskehamnar, t.ex. Laserna, San Antonio, Valdivia och Puerto Mont.

Santiago heter huvudstaden i Chile. I staden bor det ca 5 miljoner inv. Staden som ligger 700 m.ö.h. grundades 1541. Ett utav landets 8 universitet ligger i staden. Valpariso är en viktig hamnstad som ligger norr om Santiago.

Vete, vindruvor, majs, rotfrukter och brödsäd odlas bl.a. i Chile. Gruvindustrin är en viktig inkomstkälla, man bryter bl.a. koppar, järn och silver. Oljan som finns i den södra delen av Chile och vattenkraften som man får från mellersta delen av landet, är också viktiga inkomstkällor.

I landet bor det 60% mestizer, 32% vita och 8% indianer. Befolkningen ökar med 1,8% per år.

I landet är det dålig växtlighet förutom vid regnperioder. Det växer bäst i mellersta delarna av landet. Det växer bl.a. ek, poppeleukalyptus och quilla som används till tvål. I bergen lever det hjortar, pumor, lamor och vikunjaner. Vikunjanen anses ha världens finaste ull.

Skolgången är obligatorisk från 7-15 år.

 

Copyright © 1995-1999 Mikael Klintemo - webmaster@klintemo.nu
Läs Viktig information innan du använder arbetet som informationskälla!