Klintemo.nu Skolarbeten
Innehåll

 
Senaste Nytt
Presentation
Skolarbeten
  Mellanstadiet
  Högstadiet
  Gymnasiet
Gästbok
Om webbplatsen

Reklam

 
 
Väst och nord Australien

Australien kallades från början för Nya Holland. Landets urbefolkning kommer från sydostasien och kallas "aboriginer". Man tror att de kom till Australien för 50 000-100 000 år sedan. År 1771 kom James Cook till landet. Han var den första européen i landet.

Perth, Femantle, Albany, Kalgoorlie, Eucla, Bunbury, Port Hedland, Dampier och Broome heter städerna som ligger i Västra Australien. Perth som grundades 1829 är huvudstaden i Västra Australien och den ända större staden på västkusten. I Norra Territoriet heter städerna Darwin där det finns en internationell flygplats, och Alice Springs. Där finns också tre floder som heter Roper River, Viktoria River och Daly River.

Lastbilar transporterar det mesta av godset som ska exporteras. Godset transporteras på det stora vägnätet som finns i landet. En viktig järnväg går det mellan Sidney och Perth, den är 4348 km lång. Sjöfarten är också viktig för exporten, man exporterar bl.a. malm med fartyg.

En fårstation är ett ställe där många får går fritt på stora områden. En gång om året klippes fåren av särskilda arbetslag, en van kippare kan klippa ca 200 får om dagen. Eftersom det är väldigt långt mellan en del fårstationer, så finns det så kallade "Flygande doktorer" som flyger ut till stationerna om det händer något.

I Australien börjar man i skolan vid 6 års ålder. En del barn som har långt till skolan går i så kallad "School of the air". Det innebär att barnen har en radiosändare hemma och barnen kan med hjälp av den ha kontakt med en lärare som sitter på en radiostation.
Jordbruket består av en 1/3 av Australiens export-inkomster, men de får också stora inkomster tack vare ullen. I Australien är klimatet mycket torrt. Australien är näst Antarktis världens mest glesbefolkade kontinent. På varje kvadrat-kilometer bor det bara två människor. De mest kända djuret i Australien är kängurun som är ett pungdjur. Den största kängurun är den gråa jätte kängurun. Papegojan är Australiens största fågel av kontinentens 600 arter.

 

Copyright © 1995-1999 Mikael Klintemo - webmaster@klintemo.nu
Läs Viktig information innan du använder arbetet som informationskälla!